Pudl , pes se vším všudy, zároveň však pravý aristokrat

Pudl, plemeno, které bylo ještě před pár lety hojně rozšířené nejen u nás, vystřídal v popularitě jorkšírský teriér. Zřejmě tomu bude zejména kvůli předsudkům, které si s sebou pudl neprávem posledních pár let nese. Nezřídka jsem se setkal s názorem, že pudl není pes. Možná to bude souviset s jeho vznešeným vzhledem. Ovšem s povahou těžko - pudl je pes se vším všudy.


Nápovědou může být jeho druhý mezinárodní název. Kromě pudl (z angl. poodle) se totiž toto plemeno nazývá také Caniche a to zejména ve své domovině, tedy ve Francii. Název pochází z francouzského "cane", což znamená kachna. Ano, původně byl pudl používán jako lovecký pes a osvědčil se zejména při lovu divokých ptáků, nejčastěji kachen. V zájmu objektivity je třeba přiznat, že se nejednalo o pudla jakého známe dnes, ale původně jméno caniche označovalo psy rasy barbet. Pudl se vyvinul jako jednobarevná varianta barbeta a postupně došlo k oddělení obou plemen.


Dnes už je těžké přesně určit, jaké další plemeno se mohlo při získávání jednobarevných jedinců účastnit křížení, proces probíhal v 18. století, kdy byla genetika ještě pro spoustu lidí naprosto neznámým jevem a tak ani  nekladli váhu na přesné záznamy plemenitby. Faktem ovšem je, že kromě lehce jiného vzhledu se pudl lišil od barbeta i svou povahou. Ta mu, na rozdíl od zmiňovaného bratrance (praotce), zajistila přežití až do dnešní doby.

Pudl se totiž výtečně osvědčil jako společník. Je to totiž nejen věrný, ale taky veselý a přátelský pes. Zároveň si ho může pořídit opravdu každý - plemeno je dostupné ve čtyřech velikostních variantách a všech možných barvách.

Nejen vzhled a velikost je pro každého důležitá. Spusta lidí hledala a hledá psa klidného, učenlivého, sebevědomého. A tohle všechno je pudl schopen nabídnout. A nejen to. Je to opravdu pan pes, inteligentní a pozorný. Nic mu neunikne a směle se s ním můžete věnovat různým aktivitám. Pudl slaví úspěch i v policejní kynologii, takže fantazii se meze opravdu nekladou.
Jeho kadeřavá či šňůrová srst je hustá, texturou se podobá vlně. Čas věnovaný péči o psa se Vám vrátí na jeho perfektním, hrdém vzhledu. Na výstavy si můžete dokonce vybrat hned ze tří oficiálních střihů: lvího, moderního a anglického. Jsou si podobné, leč každý je trochu jiný, sami si zkuste, který se Vám na Vašem mazlíkovi bude líbit nejvíce. Nestandardně ostříháni psi nemohou být na výstavách posuzováni, nicméně vyřazení z chovu kvůli tomu rozhodně nehrozí.

příklad anglického střihu

Tak co myslíte? Stojí pudl za zvážení? Já myslím , že ano. Možná nemusí být tak roztomilý, jako nyní populární malá plemena, ale určitě Vám to vrátí svou vyrovnanou a klidnou povahou. Agresivní, stejně jako bázliví jedinci, jsou totiž z chovu již desítky let neúprosně vyřazováni. Pudl je opravdu věrný a příjemný společník, zkuste při pořizování psa zvážit i toto, v poslední době lehce pozapomenuté, plemeno.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)