ŠOK! Irský setr vyhrál na Crufts BOB a po návratu domů zemřel


Tříletý irský setr jménem Jagger se zúčastnil největší výstavy psů na světě Crufts hned první letošní výstavní den, tedy 5. března. Majitelé se s ním hned druhý den vrátili domů do Belgie. Záhy však došlo k tragédii a mladý setr noci ze 6. na 7. března zemřel. Diagnóza zněla - otrava.

V návalu prvotních nemocí obviňovala majitelka všechny, včetně pořadatelů výstavy Crufts 2015. Podle všeho to totiž vypadalo tak, že pes se otrávil na výstavě. S tím se však nechtěli pořadatelé smířit - žádný jiný pes totiž problémy neměl. Navíc výstava je pořádána především pro psy, všechno je podřízeno právě těmto čtyřnohým přátelům lidí.

Chovatelský klub okamžitě majitelce vyjádřil hlubokou soustrast nad tak velkou ztrátou. Pes byl totiž pro majitelku nejen skvělý společník, ale také to byl výstavně úspěšný jedinec a čekala ho zřejmě slibná kariéra. Těsně před smrtí své majitelce vyhrál 50,000 Liber ziskem titulu BOB (Best of Breed) na Crufts 2015. I proto majitelka uvažovala i o otravě z pomstychtivosti či závisti.

Irský setr BOB a jeho majitelka
Pitva zvířete nakonec očistila pořadatele největší výstavy psů - irský setr Jagger sice otráven byl, ale na Crufts se to stát nemohlo. Podle pitvy se totiž otrávil pozřením hovězího masa, které obsahovalo jedovaté látky. Jak se látky do masa dostaly a jak se pes dostal k masu není zatím úplně jasné, ale v každém případě maso pozřel až doma - v Belgii.

Veterináři se shodli na tom, že pes maso pozřel během pátku 6. března a následně došlo k poměrně rychlé a fatální otravě. Místní tisk okamžitě připomněl, že v okolí se vyskytuje záhadný travič psů a někdo určitě ví, o koho se jedná. Ale konkrétní informace chybějí.

Místní policejní mluvčí se k situaci vyjádřil následovně: "O problému samozřejmě víme, ale ze strany majtelů nakonec nedošlo k podání oficiálního oznámení. Ve chvíli, kdy podnět k šetření obdržíme, budeme okamžitě jednat a věc neprodleně vyšetříme."

Zatím to ale vypadá tak, že majitelka se rozhodla srovnat se ztrátou v klidu a pokoji a nechce dále bouřit vody pochybností a obviňování bez důkazů. Jisté však je, že každého psa, který zemře zbytečně je škoda. A výstavního šampiona obzvlášť. Dobrou zprávou je, že výstava psů Crufts byla během pár hodin očištěna a vystavovatelé mohou být klidní.


foto: (c) onEdition 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)