San Francisco chce zakázat vystupování zvířat v cirkusu i v televizi


Nejen v Evropě, ale i v USA bojují aktivisté již léta za práva zvířat. A cirkusy jsou jim trnem v oku, poslední dobou nacházejí pochopení i u veřejnosti. A co zajímá veřejnost, to rychle začne zajímat i politiky. V San Franciscu, které je mezi dalšími federálními státy známé přjímáním novátorských opatření, se rozhodli zakázat vystupování exotických zvířat. A to bez výjimky - týká se to tedy i filmařů, různých kabaretních umělců a podobně.

Jeden z největších a také nejznámějších místních crkusů, Ringling Bros and Barnum & Bailey,  již v březnu reagoval na nálady veřejnosti a sám od sebe zrušil své nejslavnější číslo - drezúru slonů. Cirkus ale stále láká na vystoupení tygrů, velbloudů ale třeba i psů nebo koz. Nové opatření by mělo donutit manažery cirkusu z představení stáhnout i tygry a velbloudy. 

Na klasická domácí zvířata by se zákon vzahovat neměl, i když politici spolu s aktivisty připomínají, že i ta jsou obětí zábavního průmyslu. S tím souvisí i vztažení zákona na film a lidi, kteří zvířata pro filmové natáčení připravují.
San Francisco: Cirkus bez zvířat?

Samotní chovatelé se zákonem nesouhlasí. Na jednu stranu přiznávají, že v některých případech mohou být zvířata oběťmi týyrání, ale často se o ně jejich majitelé zodpovědně starají a výcvik je veden pouze pozitivními metodami rozvoje zvířete. Odpůrci však na takové argumenty neslyší a trvají na svém - zákaz chovu a výcviku exotických zvířat pro zábavu.

Politici jsou neoblomní a minimáně na území San Francisca by měl nový zákon o zákazu chovu a tréninku zvířat pro zábavu platit bez výjimky. Poctiví chovatelé se však nehodlají smířit s tím, že je zákon háže do jednoho pytle s lidmi, kteří si zvířat neváží. Proto je nyní zákon na stole starosty, který se spolu s týmem právníků radí o konečném znění, které by mělo chránit exotická zvířata a přitom by nemělo v žádném případě poškozovat poctivé majitele.

Ve hře jsou také ekonomické otázky. Zábavní průmysl se zvířaty totiž zaměstnává dost lidí a přináší příjmy a zájem o region. Je jisté, že spolu s přijetím zmiňovaného zákona se prostě všichni tito lidé a společnosti, které se prací se zvířaty zaobírají, prostě a jednoduše přesunou jinam. Navíc, dalším protiargumentem je tvrzení, že kdo chce týrat, postačí mu ta zvířata, která zákon nezmiňuje - tedy domácí zvířata a domácí mazlíčci.
San Francisco: Golden Gate Bridge

Jak se nakonec v San Franciscu rozhodnou, není vůbec jisté. Je možné, že nakonec zůstane jen u vyhlášky, platné pro území města, je možné, že se politikům podaří protlačit zákon, platný pro území celého státu, ale je také možné, že se celá právní úprava změní a přepíše naprosto jinak.

Cílem aktivistů, části veřejnosti a některých politiků však je prosadit celostátní zákon o zákazu drezúry a chovu exotických zvířat pro zábavní účely a následně takový zákon prosadit na celonárodní úrovni. Sami ale přiznávají, že to bude trvat ještě hodně dlouho a bude třeba vést opravdu dlouhé diskuse, aby nebyla poškozena ani práva zvířat, ani práva těch, kteří o ně vzorně a s láskou pečují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)