Nosorožce před pytláky začnou chránit kamery


Nosorožci jsou zajímavá zvířata a ačkoliv mohou být člověku velic enebezpečná, už je jich tak málo, že se jich nikdo bát nemusí. Ovšem naprosto opačná situace nastává z pohledu nosorožců, kteří jsou už hezkých pár let na pokraji vyhubení. Ačkoliv jsou to přísně chráněná zvířata, nájezdy pytláků neznají mezí. Aby taky ne, když kilo rohu stojí na černém trhu i více než milion korun. Nyní mají zvířata kromě strážců začít hlídat i kamery.


Novinka by se měla začít používat co nejdříve a pytláctví v Africe tak čeká zcela nová etapa. Speciální kamery budou umístěny přímo v rohu zvířete a budou bez přestání snímat všechno, co se kolem něj děje. Implantace kamery je pro zvířata naprosto bezbolestnou záležitostí, zatímco natočené pytláky čeká přísný trest.

Nosorožci - jinak než v zoo už je nejspíše neuvidíte . . .

Ochránci zvířat doufají, že změna přístupu bude fungovat. Za posledních několik let se totiž počet upytlačených nosorožců přehoupl přes 1 200 kusů ročně a to už je opravdu alarmující číslo. Od kamer si všichni milovníci zvířat slibují jediné - aby nosorožci přežili i v 21. století. Zda se toho ale podaří dosáhnout, to si zatím nikdo netroufá odhadnout.

Na stránkách britské televizní společnosti BBC můžete shlédnout krátké video, které ukazuje, jak kamery na rozích nosorožců fungují. Klikněte na odkaz, nebo jej zkopírujte do prohlížeče http://www.bbc.com/news/world-europe-31704394


Pokud se kamery u nosorožců osvědčí, pak se podobného systému dočkají také sloni. Ty totiž pytláci loví také po tisicích a z podobných důvodů. Sponzorů, kteří jsou ochotni takovéto projekty financovat, je naštěstí dost. Tak držme nosorožcům a slonům v Africe palce, ať je naši potomci nemusí znát pouze z vyprávění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)