Šokující projekce na Empire State Building - lev Cecil a 160 dalších ohrožených zvířat


Jedna z nejslavnějších budov světa, Empire State Building ve Spojených státech amerických, se o víkendu stala opět středem pozornosti. Mohla zato ojedinělá a zároveň šokující videoprojekce. Turisté, ale i místní obyvatelé se zastavovali v ulicích a s úžasem hleděli na promítání obrazů ohrožených zvířat, včetně nedávno zastřeleného slavného lva Cecila.

V sobotu 1. srpna večer se slavný mrakodrap v centru New Yorku na tři hodiny proměnil v obrovské filmové plátno. 40 silných projektorů se postaralo o promítání 160 působivých obrázků, které měly upozornit na existenci ohrožených druhů zvířat. A povedlo se - kontroverzní projekce zaznamenala nebývalý úspěch a divoká zvířata se alespoň na chvíli dostala do popředí všeobecného zájmu.

Projekce ohrožených zvířat - diváci v New Yorku nechyběli

Za celou akcí stála skupina filmařů a dokumentaristů z mezinárodně známého a uznávaného televizního kanálu Discovery. Monstrózní projekce uprostřed léta měla za úkol upozornit hned na dvě základní skutečnosti. Za prvé na to, že za posledních několik desetiletí vyhynula spousta zvířat čistě vinou člověka a tedy z pohledu přírody naprosto zbytečně. Druhým úkolem pak bylo získat pozornost pro nový dokumentární film s názvem Racing Extinction, který v premiéře Discovery Channel uvede v prosinci.

Projekce obrázků ohorožených druhů zvířat

Nádherné více než stometrové obrazy zvířat přitáhly zraky tisíců lidí, ačkoliv dopředu o akci věděl jen málokdo. Díky moderním technologiím, internetu a chytrým telefonům se fotografie z nezvyklé projekce ještě během promítání rychle šířili po sociálních sítích. Kromě lva Cecila, jehož zbytečná smrt byla pomyslnou posldení kapkou do poháru trpělivosti ochránců zvířat, se objevily mezi 160- ti obrázky snad všechny možné druhy ohrožených zvířat.

Lev Cecil shlíží na New York - projekce na podporu ohrožených druhů zvířat

Kromě savců se tak na fasádě Empire State Building v sobotu v noci objevily také ryby, ptáci a nebo například hmyz. Jednalo se opravdu o vydařenou a působivou podívanou, která naprosto nenásilně všem připomněla, že na Zemi nežijeme sami. A nemohl chybět ani šplhající King Kong - to bychom nebyli v Americe.

Ohrožené druhy zvířat na Empire State Building

Promítání začalo v sobotu 1. srpna v 9 hodin večer a celá epochální show skončila přesně o půlnoci. Obrazce  pokrývaly celých 33 poschodí slavného mrakodrapu a bylo je možné vidět i ze vzdálenosti několika kilometrů. Hned na místě akce zasáhla několik desítek tisíc lidí. Díky sociálním sítím a internetu je však celkový počet lidí, kteří projekci ohrožených druhů zvířat o víkendu viděli počítán v řádu miliónů. Autoři tak splnili co potřebovali - a teď už je opět jen na lidech samotných, jak se k tomu postaví.


Foto: BBC a Racing Extinction

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)