Finsko - medvědí dědeček a jeho pouto se skandinávskými masožravci


Sulo Karjalainen letos oslavil úctyhodných 74 let a láska ke zvířatům jej provází po celý život. Nejen ve Finsku, ale v celé Skandinávii je známý zejména svým vřelým vztahem ke hnědým medvědům - obávaným predátorům nejen na severu. Pan Karjalainen dokázal najít cestu k těmto nebezpečným zvířatům a postupně se stal adoptivním rodičem více než 20-ti chlupáčů.
Rodina Karjalainenů se po generace živila chovem hospodářských zvířat a až do vstupu Finska do EU měli Karjalainenovi vlastní dobytkářskou farmu. Otevření trhu a celoevropská konkurence způsobila, že provoz farmy ve finské divočině nebyl dále udržitelný. Konec jedné cesty, znamená začátek další. A protože Sulo Karjalainen chtěl zůstat ve styku se zvířaty, rozhodl se založit vědecko-výzkumný projekt zaměřený na finské masožravce.

Sulo Karjalainen si hraje se svým medvědem

Netrvalo to dlouho a brzy byl Sulo požádán, zda by se nechtěl postarat o dvojici opuštěných medvědích mláďat. Sulo neváhal a tak se tedy u Karjalainenů objevily dvě milé chlupaté kuličky. Jak léta přibývala, z malých něžných kuliček se vyklubali dospělí, neohrožení predátoři. Pouto mezi nimi a panem Karjalainenem však i později zůstalo stejně vřelé a pevné, jako tomu bylo v dobách, kdy byli medvědi ještě maláďaty.

Sulo Karjalainen: "Divočina a divoká zvířata - to je můj celý život."


Sulo Karlajainen, který se narodil uprostřed finské divočiny a útlé dětství trávil v ovčíně, vysvětluje svůj abnormální vztah k divokým zvířatům jednoduše: "Když se narodíte uprostřed divočiny, máte v sobě něco z divokých zvířat.", říká.

Krmení medvědů hnědých

Spolu se svým bratrem provozuje ve finském Kuusamu Velké centrum finských masožravců, kde pečují zejména o opuštěné medvědy, ale i další skandinávské predátory. Opuštěná mláďat ošetřují a krmí tak dlouho, dokud nejsou schopna opětovného vypuštění do divoké přírod. A ta zvířata, u kterých není tato varianta možná, si nechávají v doživotní péči.

Sulo Karjalainen se narodil v městečku Rovaniemi na severu Finska roku 1941 a prvního divokého medvěda viděl na vlastní oči dříve, než mu bylo 10 let. "Lidé mě znamenají hlavně kvůli medvědům a divokým zvířatům. To je moje životní radost - zvířata a příroda," vysvětluje. "Když žijete od dětství v lesích a divočině, máte ke zvířatům přirozeně blízko."

Upřímná medvědí láska

Dnes už Sula Karjalainena nezastihnete jinak, než v obležení jeho miláčky - hnědými medvědy. Jak Sulo někdy říká, medvědi si vybrali jeho a on tento výběr respektuje a váží si ho. 

A takhle vypadají medvědí miminka
Polední menu pro páreček medvědů
Přátelství s medvědem - životní osud Sulo Karjalainena


Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)