Holandská policie trénuje orly proti dronům


Obliba využívání dronů stoupá a ne vždy jsou tyto moderní létací stroje zrovna ve správných rukách. S potenciálním nebezpečím tak pomalu ale jistě začínají počítat i bezpečnostní složky. Na odchytávání dronů se nejčastěji využívají jiné, větší drony, sítě a podobně. V Holandsku však zkoušejí za tímto účelem trénovat orly.



Orli jsou velcí dravci, uzpůsobení přírodou k chytání kořisti v letu. Právě této vlastnosti spojené se silnými končetinami se rozhodli dánští policisté využít. Na výcviku ptáků spolupracují hlavně s přírodovědci, aby vyloučili možná rizika ohrožení zdraví dravců, protože orli se řadí mezi chráněné druhy ptáků.

První pokusy vypadají více než slibně. S menšími drony si orel poradí naprosto bez problémů. Otázkou zůstává, zda se jim povede stejně i s většími, robustnějšími a těžšími stroji. Podle odborníků na výcvik zvířat není problém dravce naučit odchytávat drony, ale musí se opravdu poctivě otestovat, zda jim tato činnost neubližuje.



Výcvik a testování by měl trvat několik měsíců. Ačkoliv začátky jsou pozitivní, policisté i vědci raději krotí nadšení a trpělivě čekají na výsledky dlouhodobých testů. V každém případě však souhlasí, že dobře cvičený velký dravec zvládne svou práci stoprocentně, což se rozhodně nedá říci o dnes využívaných prostředcích na odchyt dronů.

Podívat se můžete i na video, které je sice v holandštině, ale přeci jen vám pomůže udělat si lepší obrázek o tom, jaké je plánované využití dravců v řadách nizozemské policie. Podobným projektem se už zabývají i v USA, kde však narážejí na silnou zákonnou ochranu těchto ptáků.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)