Kapustňáci v Miami? Dodržujte rychlostní limit, kapitáni!


Kapustňáci jsou na Floridě, v Miami, jako doma. Doby, kdy byli tito živočichové loveni pro maso a tuk, už jsou dávno ty tam. Kapustňák je dnes chráněný ohrožený druh a v pobřežních teplých vodách Floridy se tomuto vodnímu savci neskutečně dobře daří.



Aby taky ne. Podmínky k životu tam má ideální. V místním prostředí se kapustňákům daří natolik, že se dokonce místa jejich častého výskytu stala turisticky vyhledávanou atrakcí. Někdy lidé chtějí tak moc kapustňáky spatřit, až je to bohužel na škodu, protože houfy turistů tato relativně klidná zvířata neúměrně stresují.

Kapitáne, snižte rychlost lodi! Zvýšený výskyt kapustňáků


I takovouto výstrahu můžete slyšet po vplutí do přístavních vod v Miami, na Floridě. V posledních letech je totiž v marinách a přístavištích na Floridě tak trochu „překapustňákováno“. A nejen tam. Kapustňáků jsou plné také pobřežní vody, zálivy, ale také ústí a koryta větších, klidnějších řek.



V místech, kde je zvýšený pohyb jak kapustňáků, tak lidmi řízených vodních plavidel, platí výrazné snížení plavební rychlosti. Na dodržování dohlížejí pracovníci pobřežní stráže, kterým jen málokdy nějaký provinilec unikne. Navíc kapitáni lodí nařízení bez protestů dodržují, ačkoliv říkají, že řízení  v místech zvýšeného výskytu kapustňáků bývá o dost náročnější.

Kapustňák všude kam se podíváš. Ale – nesahat!


Kapustňáci jsou, podobně jako třeba delfíni, vodními savci. To znamená, že se musí zhruba každých 5 minut vynořit na hladinu a nadechnout se. To samozřejmě zvyšuje pravděpodobnost toho, že případní zvědaví turisté kapustňáky v místech jejich výskytu zahlédnou. Vody na Floridě jim navíc poskytují jak dost teplé prostředí pro život, tak dostatek vodních travin pro jejich obživu.



Na internetu lze docela snadno najít průvodce či mapu s vyznačením míst jejich nejčastějšího výskytu. V případě pozorování mořských krav na řekách pak není problém vypůjčit si kanoi či raft a vydat se hledat proti proudu vlastními silami.

V každém případě však platí, že kapustňáky (známé také pod názvem mořské krávy) pozorujeme z dostatečné vzdálenosti. Ničím je nekrmíme a v žádném případě na tyto zajímavé tvory nesmíme sahat. Můžeme se opravdu těšit jen a pouze pohledem na tyto klidné vodní býložravce, kteří kdysi dali základ námořnickým pověstem o mořských pannách.

Pokud se někdy ocitnete na Floridě, či přímo v Miami, nenechte si výlet a pohled na mořské krávy ujít. Ostatní pak budou mít co závidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)