Obezita u psa - závažná nemoc, která Vašeho mazlíčka vážně poškozuje

Stejně jako v lidské populaci, tak i u psů stoupá procento jedinců, trpících obezitou. Rozhodně bychom tento problém neměli brát na lehkou váhu. Světová zdravotnická organizace už dávno označila obezitu jako nemoc. A tak bychom k ní také měli přistupovat. Ať už se jedná o diagnózu, léčbu či zejména prevenci.

Jak poznat a řešit obezitu u psů?

Ne vždy musí být u obézního zvířete na vině jeho majitel. To souvisí právě s diagnózou. Pokud jsme totiž přesvědčeni, že ke stravování našeho psa přistupujeme zodpovědně a pes přesto přibírá nezdravě na váze, je možné, že má nějaký problém s metabolismem. Zde je opravdu vhodné navštívit co nejdříve veterinárního lékaře. Čím dříve bude odhalena příčina, tím úspěšnější bude léčba a tím dřív bude náš mazlík zase fit.

Častokrát si ale za obézního pejska můžeme sami. Co na tom, že je přesně odměřována krmná dávka, dle doporučení výrobce, když během dne zkrmíme psovi první poslední. Vím, psi umí opravdu dokonale pracovat s mimikou, když jim jde o žrádlo. Ale hlavní slovo máme my a musíme dbát v první řadě na zdraví našich zvířat. Proto máme nachystány pamlsky, případně kousky pamlsků. A ty používáme za odměnu, nikoliv za "smutné oči".

Zjistit, že máte obézního pejska, lze většinou už pouhým pohledem. Jako prevence je vhodné zvíře zvážit při každé návštěvě veterináře. Předpokládám, že se o zdraví svého psa staráte a tak veterináře navštěvujete alespoň kvůli odčervení minimálně dvakrát ročně. To si jistě váhového přírůstku v řádu několika kil všimnete i u chlupáče, u kterého to není na první pohled patrné.

Jak už to tak bývá, rozhodně se vyplatí myslet dopředu. Obezity se totiž pes zbavuje poměrně stejně obtížně jako člověk. Proto hned od pořízení štěněte volíme kvalitní (já doporučuji granulovanou) potravu. Krmnou dávku u štěňat není nutno příliš korigovat (i když někteří chovatelé a veterináři to doporučují - je to věc názoru). Krmíme podle toho, jak má štěně chuť, tedy odborně ad libitum (dle libosti). Postupně, jak nám pejsek dospívá(zhruba od 6. měsíce), krmnou dávku upravujeme jak dle doporučení výrobce, tak podle fyzické aktivity konkrétního jedince. Pokud budeme sledovat stav našeho psa (vzhled, váhu apod.), při prvních náznacích obezity by mohlo postačit upravit krmnou dávku. Pokud by to nepomohlo, určitě doporučuji navštívit veterinárního lékaře.

Ne vždy za obezitu může nezodpovědné rozmazlování a překrmování psa. Mnohdy se může jednat taky o nějaký problém metabolismu daného jedince. Jedná se zejména o problémy s metabolismem cukrů a tuků. Zde je opět třeba vyhledat pomoc veterináře - bez něj zřejmě problém stejně nebudeme schopni stoprocentně určit. V tomto případě se řešení bude ve značné míře odvíjet od konkrétního metabolického problému.

Problémy a onemocnění vyvolané nadváhou u psů


Ovšem ať už je příčina jakákoliv, je nutné ji zjistit a řešit. Ačkoliv to tak možná na první pohled nevypadá, obezita způsobuje řadu dalších životu nebezpečných onemocnění. Vnějším příznakem často bývá změna nálady. Zvíře už není tolik veselé ani hravé, dokonce se může objevovat i stav, podobný našim lidským depresím, apatie a podobně.

Psychické problémy ale nejsou jedinými, které obezita u psů vyvolává. V posledních letech byla potvrzena spojitost mezi obezitou a dalšími fyzickými problémy zvířat. Ten výčet je svým způsobem vyčerpávající, nicméně si myslím, že pro úplnou představu o tom, jak moc je obezita nebezpečná, je nutné alespoň ve zkratce uvést všechny zdravotní problémy, se kterými se obézní zvíře může potýkat.

V první řadě se jedná zejména o délku života. Jedinci s průměrnou váhou žijí až o třetinu déle, než ti obézní. Mimochodem u lidí je to velmi podobné. Spolu s nadváhou se také výrazně zvyšuje pravděpodobnost osteoartikulárních onemocnění. Tím jsou myšleny problémy s klouby a jejich správnou funkcí - třeba dobře známá dysplazie. Bohužel, některá takováto onemocnění mohou mít progresivní charakter a do budoucna nejdou vyléčit, lze pouze tlumit jejich příznaky a postup nemoci.

Spolu s nadváhou se také objevují problémy oběhového a dýchacího systému. I zde je to podobné, jako u lidí. U obézních zvířat se zvyšuje srdeční tepová frekvence, může také dojít ke zvětšování srdečních komor. Spolu s tím se zvyšuje krevní tlak a objem plazmy. Přímý vztah mezi obezitou a hypertenzí je sice stále ještě diskutabilní, ale nebude na škodu bát se i tohoto problému.

Také bychom neměli zapomenout na diabetes mellitus, nemoc lidově zvanou "cukrovka". Korelace mezi obezitou a diabetem jsou složité, nicméně je jisté, že nadváha ovlivňuje metabolismus glukózy a tvorbu inzulinu v těle. Je to další nemoc, kterou nelze prozatím vyléčit.

V posledních letech se mezi lékaři stále častěji diskutuje hypotéza, že obezita může u fen vyvolávat inkontinenci (pomočování). Také problémy s ledvinami bývají často připisovány právě obezitě. Zde ale stále probíhá odborná debata. V každém případě mezi lékaři dochází ke shodě v tom, že obézní feny častěji inklinují k tvorbě ledvinových kamenů.

Strašákem moderní doby je rakovina. Zatímco u lidí byla spojitost s nadváhou a výskytem některých druhů zhoubných nádorů potvrzena, u psů tomu pro nedostatek klinických dat zatím není. Nicméně vážně se uvažuje o rakovině mléčné žlázy.

S jistotou však můžeme tvrdit, že obézní zvířata jsou méně odolná vůči různým infekcím a bakteriím. Jinými slovy, obezita vážně narušuje jejich imunitní systém.

Spojitost mezi rozmnožováním a nadváhou u psů zatím nijak jasná není, ale i zde se lékaři shodují na tom, že obezita u fen zvyšuje riziko dystocie. Jedná se o abnormální a komplikované porody. Ať už kvůli špatné poloze dělohy, plodu, případně se může jednat o mrtvé plody - těch možností je více.

V neposlední řadě je nadváha problém i u běžných ošetření a úrazů. Technologický pokrok se dávno promítl i do veterinářství. Na obézních jedincích se však některá vyšetření, jako třeba radiografie neprovádí zrovna dobře. Problémem ale může být i obyčejně vyšetření poslechem. Větší problém nastává, pokud musí obézní zvíře podstoupit chirurgický zákrok - riskantní může být už anestézie, kde musí lékař opravdu pečlivě zvážit zvolená anestetika. Operace obézních jedinců je náročná také sama o sobě. Ze studií vyplývá, že operace zvířete s nadváhou trvá až o 30% déle, než operace normálně vážícího jedince.

Jak je z výčtu problému, spojených s obezitou vidět, udržovat zdravou váhu našeho miláčka se opravdu vyplatí. Prostředky, které ušetříme za návštěvy veterináře poté můžeme s klidným svědomím investovat do kvalitní stravy, občas nějakých těch pamlsků. Pro pejsky trpící problémy s metabolismem sacharidů je určena například tato řada krmiv. Stejný výrobce nabízí také kvalitní dietní krmivo určené pro psy trpící problémy s ledvinami, či určené pro léčbu akutních či chronických zánětů pohybového aparátu. Pokud budeme dbát na hmotnostní vyrovnanost našeho mazlíka, vrátí nám to svým spokojeným životem. A potvrdí radostným máváním ocásku.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)