Největší pavouk na světě? Sklípkan i maloočko - vyberte si


(VIDEO na konci článku) Téměř dvě stě let se ze svého prvenství těšil zástupce čeledi Sklípkanů, který také díky své velikosti získal příznačný druhový název sklípkan největší. Ale v roce 2001 učinili vědci objev, který všechno změnil. V jeskyních Laosu totiž byli nalezeni zástupci čeledi maloočko, kteří se svou velikostí největším sklípkanům minimálně vyrovnají.

Příroda je ve své kráse a rozmanitosti naprosto bezkonkurenční. Stále se objevují nové druhy živočichů, přepisují se rekordy zvířecí říše a tak není divu, že byl nedávno objeven nový druh gigantického pavouka.

Od roku 1804, kdy byl objeven a popsán, byl za největšího zástupce pavouků na světě považován sklípkan největší, latinsky theraphosa blondi. Tento jedovatý druh obřího sklípkana byl jednu dobu hojně rozšířen i mezi českými, přesněji československými, teraristy. V posledních letech byl však vystřídán velice podobným zástupcem stejného rodu theraphosa stimi. Dnes je mezi teraristy sklípkan největší, neboli „pravá blondýna“ vzácností.

Heteropoda maxima v plné kráse
V úplně jiné situaci se nachází nově objevený druh maloočka. Tento obří druh pavouka byl objeven v roce 2001 v jeskyních Laosu a dodnes nebyl plně prozkoumán. Je jisté, že žije blízko ústí jeskyní a zřejmě jeskyně i opouští. Přestože byl totiž tento pavouk objeven v částech, kde vládne naprostá tma, má stále plně vyvinuté oči a také povrch těla je zbarvený – to by pro živočicha v hluboké jeskyni nemělo žádný význam.

Mezi teraristy se tento druh nešíří, je zřejmě vzácností i ve své domovině. Těžko říct, vědci si nejsou jistí, zda by tento druh mohl být rozšířen i v dalších částech jihovýchodní Asie a se štěstím tolik let unikat jejich pozornosti, nebo se jedná o unikátní druh, který se vyskytuje opravdu pouze v místních jeskyních. Zatím tento pavouk nemá český název, latinsky se jmenuje heteropoda maxima.

Sklípkan největší (Xenesthis intermedia) ve sklenici
V čem si naopak maloočko se sklípkanem nezadají, tak to je velikost. A jestliže je rozpětí nohou u maloočka trochu větší (30 a více centimetrů), pak je sklípkan největší rozhodně mezi pavouky nejtěžší. Někteří zástupci těchto sklípkanů mají tělo dlouhé až dvanáct centimetrů a mohou vážit až 250 gramů.
Oba druhy pavouků se živí aktivním lovem. To znamená, že nepletou sítě. Mezi jejich potravu nepatří pouze hmyz, ale také menší obratlovci – nejčastěji se jedná o ještěrky nebo hlodavce. 

Pro chov v zajetí pak zkušenost teraristů říká, že hmyz je lepší, než laboratorní myši. Při krmení laboratorními hlodavci totiž může snadno dojít k „převápnění“ a následnému úmrtí chovaného pavouka. A to je v případě tak vzácného druhu, jako je theraphosa blondi, opravdu velká ztráta.

Heteropoda maxima si nese něco dobrého

Heteropoda maxima je zatím vzácný druh, vyskytující se zřejmě pouze lokálně a tudíž k jeho rozšíření mezi teraristy nejspíše v nejbližší době nedojde. Alespoň tedy ne mezi těmi, kteří nepodporují černý trh s exotickými zvířaty. Ovšem v případě, že bude chov těchto pavouků za jistých podmínek povolen, je možné očekávat zejména mezi zkušenými teraristy velký zájem.

A jak se díváte na pavouky a případně jejich chov vy? Připadají vám tato zvířata zajímavá či dokonce hezká? Nebo se řadíte mezi lidi, kteří trpí spíše strachem z těchto podivuhodných zástupců zvířecí říše a při pouhém pohledu na nějakého pavouka máte husí kůži?

Video - krmení největšího pavouka na světě zblízka 

Jestli se nebojíte, či vám to nedělá jiné problémy, podívejte se na následující dvě krátká videa z krmení největších pavouků na světě. Za povšimnutí stojí zejména rychlost a přesnost, s jakou jsou tito pavouci schopni na svou kořist zaútočit.






5 komentářů:

  1. Třaky chovám.... Moji chovanci jsou Brachypelma smithi, Grammostola pulchra, Chilobrachys Sp. blue vietnam, 2x Theraphosa blondi, chromatopelma cyanpubescens, Lasiodora striatipes.

    OdpovědětVymazat
  2. Ponaučení autorovi pavoukem ve sklenici... to není Theraphosa blondi, Ale xenesthis immanis !!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím o opravení chybně uvedené informace. Pavouk ve sklenici v žádném případě není Theraphosa blonda ale nějaký druh z rodu Xenesthis na 99% Xenesthis immanis. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Pod fotkou, že si maloočka nese "něco dobrého" máte chybu. Jedná se o kokon s vajíčky.

    OdpovědětVymazat
  5. na fotce se sklenicí ovšem není Theraphosa Blondii nýbrž Xenesthis intermedia :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)