Živého slona v řetězech nahradil robot. Začíná v Indii nový trend?

Slon indický se prochází na slunci

Kerala je technologicky nejvyspělejším svazovým státem Indie. Nachází se na jihozápadě indické federace, jeho západní hranici tvoří Arabské moře a Malabarské pobřeží. A jednou ročně se zde koná tradiční chrámový rituál, jehož hlavní roli po staletí hraje živý slon. Tedy až dodnes, kdy byl poprvé nahrazen dokonale věrnou robotickou kopií v životní velikosti.

Právě v Kerale se nachází největší IT park v Indii, mrakodrapy velkoměst vyrážejí dech a federální vláda investičními programy technologický rozvoj podporuje. Zároveň má tento indický stát dlouhou a bohatou tamilskou historii, na kterou jsou místní obyvatelé přirozeně hrdí. Chov chrámových slonů pro vykonávání rituálů je jednou z tradic, kterou by zde rádi zachovali pro svou historickou a náboženskou hodnotu. Na druhou stranu mnohdy tvrdá drezúra a utrpení živých zvířat žádnou hodnotu k uchování nepředstavují. 

Náboženský trend mění všichni. Mniši, ajťáci i celebrita volí místo slona robota

Černobílá fotka náboženské sochy slona

Malá ospalá vesnička, po většinu roku stranou rušného dění turismu a velkých měst regionu, hostí jednou ročně velký svátek. Místní hinduistický kostel, zasvěcený bohu Krišnovi, je jedním z nejstarších v celém regionu. Mnichové zde udržují starobylou chrámovou tradici, hinduistický rituál čtení posvátných tantrických textů a slon byl používán jako živá rekvizita.

Indická organizace zabývající se ochranou zvířat, PETA (People for Ethical Treatment of Animals) upozorňovala na zbytečné týrání slonů při takovýchto rituálech, nicméně neměla žádný protinávrh. To se s rozvojem technologií, programování a robotiky naprosto změnilo.

Přítomnost nových technologií v regionu činila pokrok dostupným. A tak vznikl návrh, který na svou stranu rychle získal i mediální hvězdu. Herečka Parvathy Thiruvothu, známá svými malajskými filmy, neváhala a vše osobně podpořila. A na světě byl Raman.

Raman je jméno a patří slonovi. Tomu, který je určený na chrámový rituál, kde bude muset v horku nekonečné hodiny stát a popocházet podle příkazů ceremoniářů. Raman není žádný drobek. V kohoutku měří lehce přes tři metry a váží necelou tunu. 

Jeho ocelová konstrukce spolu s umělou srstí váží 800 kilogramů, zbytek váhy pak tvoří elektromotory a kabely elektroinstalace. Ano, čtete správně. Raman se slon – robot. Není třeba mahout (vodič slona), řetězy, bití ani hladovka. Raman je dobrý slon a dobrý robot. 

Mechanický slon robot v životní velikosti
Ramán - mechanická náhrada živého slona (foto: www.petaindia.com)

Raman uveze až pět osob. Vodič jej může ovládat i na dálku. Zvládá pohyb hlavy, trupu, očí i uší. Vybavený tradiční slavnostní výstrojí je pak během rituálu od skutečného slona opravdu k nepoznání. Hodiny oslav a náboženského zápalu se tak konečně mohou obejít bez zvířecího utrpení. A spokojeni tak nakonec mohou být všichni. Navíc nic nežere a celkově je jeho údržba v porovnání s cenou živého slona neporovnatelně menší.

Raman, robotický slon je řešením, po kterém volali sami chrámoví mniši

Indický chrám, tradiční oslava
Jak sami mniši provozující tradici přiznávají, cena byla jedním z hlavních důvodů, proč nemuseli o nabídce robotického slona dlouho uvažovat. Tradice chovu domestikovaných slonů je sice v Indii a zejména Kerale typickým způsobem obživy části obyvatel po staletí, ale v posledních letech s sebou přináší stále více problémů a starostí. I výdělky se snižují, přitom finance jsou pro držení tak velkého zvířete nezbytné. 

Výrazný úbytek činností, pro kterou byli sloni po staletí drženi a cíleně vychováváni, celou situaci dál zhoršuje. Spousta zkušených chovatelů tak pověsila toto zkomírající řemeslo na hřebík. Ale taky zůstala spousta těch, co stále ve slonu vidí snadnou cestu k zbohatnutí. Nezkušení majitelé svým zvířatům nerozumí, netrpělivost nakonec vede k bití, řetězům a dalším variantám typu cukru a biče, kde cukr často chybí úplně.

Socha slona při tradičním indickém rituálu
Ochránci zvířat, občanská společnost i mniši jako udržovatelé tradice se shodli na tom, že přítomnost živého slona na rituálu přináší každý rok víc a víc problémů. Chovatelé si za pronájem takového zvířete na pár dní říkají čím dál vyšší částky, což pro starobylý chrám fungující vesměs z dobrovolných darů, nepředstavuje nic veselého. Navíc dlouhodobě šikanovaná a vystresovaná zvířata, fungující jen ze strachu ze svého mahouta, představují potenciální tragédii. Každý rok se objevují nepříjemnosti s agresivitou zvířat a je jen otázkou času, kdy nehoda přeroste v tragédii.

První ceremoniální robot na světě Raman. Jak dopadl a jakou má budoucnost?

Samozřejmě, objevili se i odpůrci tohoto robotického řešení. Kromě letité tradice argumentovali hlavně skutečností, že slon má prostě pro rituál osobité kouzlo, které se robotem nahradit nijak nedá. Ovšem poté, co se mohli účastnit chrámového obřadu s Ramanem, řady odpůrců prořídly.

Na stranu moderního trendu se postavil i vrchní kněz chrámu, Rajkumar Namboothiri, který veřejně oznámil, že celé vedení chrámu se změnou bezvýhradně souhlasí a za robotického slona dárcům děkuje. Celý obřad je totiž zejména o čtení tantrických textů, slon je pouze náboženský symbol. A takové role se zhostí robot mnohem lépe, než zbídačené zvíře ve stresu. Navíc vzhledově je robotický Raman od živého zvířete opravdu k nerozeznání.

Hinduistická oslava a socha slona v ulicích

V Indii je v zajetí chováno přes dva a půl tisíce slonů, z toho pětina jen v Kerale. Jen mezi lety 2018-2023 pak v Kerale bylo hlášeno 138 úmrtí slonů držených v zajetí. Většina zvířat je držena ve špatných podmínkách a využívána pro špatnou práci a tradiční rituální slavnosti. Nyní se zdá, že dlouho nemyslitelná změna je možná.

R. Namboothi říká, že podobný rituál pořádá ještě asi 50 starých chrámů v Indii. Doufá, že zejména zkušenost z Keraly a všechny zmíněné výhody, které robotický slon přinesl, pomůžou přesvědčit i ostatní. A když ne, určitě uslyší na ekonomickou výhodnost projektu, věří kněz. Oni byli první, teď už je to na ostatních.

Zdroje: indianexpress.com, thehindu.com, wikipedie.com

Fotky: Photo by Frank Holleman on Unsplash (úvodní), Photo by Sonika Agarwal on Unsplash  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)